Hem

Texter/Stolpen

Skriv ut

Det studsar en boll..., 041009

Att vara ”sportslig" – visst är det ett härligt ord. Man tänker på offensivt spel, inga avblåsningar för fula tacklingar och inga elaka kommentarer om motståndarna. Det viktiga är inte resultatet utan spelet i sig. Huvudsaken är att man kämpar väl och har roligt. I denna sportslighetens värld blir naturligtvis domaren överflödig, eftersom det inte förekommer några regelöverträdelser. Om någon tvist skulle uppstå, löses den automatiskt tack vare sportslighetens principer. När resultatet inte spelar någon roll, och båda lagen vill utnyttja tiden till att spela istället för att bråka om bollen verkligen var inne eller inte, kommer uppriktigheten och osjälviskheten att segra i alla situationer. Som man tydligt ser behövs inte ens domaren till att skylla någon förlust på.

Även om alla föreningar säkert skulle kunna sluta upp bakom dessa målsättningar i fotbollförbundets enkäter, kan man faktiskt råka glömma det ute på planen. Som spelare har man mycket att tänka på, t. ex. var man bör placera nästa stämpling eller vilket trevligt ord man skall tilltala sin motståndare med nästa gång man möts. Därför är det högst förlåtligt, om spelarna för ett ögonblick skulle glömma bort den sportsliga delen. Turligt nog finns det någon som kan påminna dem!

Publiken bryr sig inte om vem som vinner eller förlorar.Det är nämligen hos publiken som det äkta idrottshjärtat sitter och pumpar idealens ådror fulla med oförvanskad kärlek och trohet. Publiken har gått till fotbollsplanen för att se på rent spel och inte för att kvävas av fulheter, gnäll och så till den grad överbefolkade straffområden att Nederländerna skulle framstå som en tom B-plan i en jämförelse. Publiken bryr sig inte om vem som vinner eller förlorar. Termerna ”hemma-” och ”bortalag” mister sin betydelse, när de ställs inför de sportsliga dygderna. Man gläds precis lika mycket åt grant spel av bortalaget som av hemmalaget, och ingen ur publiken skulle få för sig att ge uttryck för några negativa eller nedlåtande känslor gentemot motståndarlaget – ännu mindre mot domaren.

Då du sitter där och njuter av vetskapen att hela publiken är som en enda stor familj, där sportslighetens alla vackra synonymer kan frodas och blomma, studsar plötsligt en boll förbi dig. Det är matchbollen från planen. Stunden har kommit: teorin skall omsättas i handling! Som medlem i publikfamiljen längtar du efter möjligheten att få leva upp till idealen och känna uppskattningen från de övriga familjemedlemmarna. Alltså, ett gyllene tillfälle. Bollen skall återföras till planen, så att spelet kan fortsätta. Ansvaret vilar på dina axlar, och kvickt skall det gå. Du tar ett djupt andetag och reser dig…

-NEEEEJ! vrålar publikfamiljens strupar.

Sådär ja. Du har just lyckats frysa ut dig själv från gemenskapen. Inte heller hjälper det att du blixtsnabbt sätter dig ner igen, och hoppas att ingen såg att det var du.

Stackare! Såg du inte att det var bortalaget som skulle ha bollen? Vet du inte att det är tilläggstid? Ser du inte att hemmalaget leder? I sådana lägen hämtar man inga bollar. Vi har med andra ord att göra med ett undantag från sportslighetens ideal inom publikfamiljen. Dessa regler är ytterst krångliga och finns inte heller nedskrivna. De måste tränas in under lång tid, och först då kan man bli fullvärdig medlem av publikfamiljen.

Hur skall man då göra, om man inte är invigd i det hemliga regelverket? Många blir det nämligen aldrig. Att tala varmt om det vid sidan av går bra, men det bästa är att helt glömma det där med sportslighet det första man gör, när man träder in på idrottsplatsen.

Till sist: att hämta förlupna bollar sköter bara de som är riktigt insatta. Vi andra gör bäst i att låta dem studsa iväg. Då är man på den säkra sidan.

Stolpen

Tillbaka