Baifhistorik del 2, 1968-72

Skriv ut>>

År 1968

Bergkvara spelade detta år i mellersta Götaland och det blev andra div. 3 som laget fick möta. 2:a året brukar ju det vara svårare att hänga kvar och det blev också Baif:s öde. Bergkvara degraderades tillsammans med Oskarshamns AIK och Hultfreds AIK. (Bergkvara och Hultsfred skulle kompenseras i framtiden av Iggy Popp och vattenfestivalen, fast det visste ingen då) 1:a matchen spelades mot blivande seriesegraren Blomstermåla och det blev förlust med 3–1. (15/4) Bergkvaras 3 segrar kom mot Mönsterås, Vimmerby och Hultsfred. Seriens skyttekung blev Tommy Holtskog i Emmaboda med 26 fullträffar. Han hade tidigare representerat Gullaboås IF och kom via Karlskronafotbollen.

Div 3 Mellersta Götaland, 1968
Blomstermåla IK 22 18 2 2 63-20 38p
Emmaboda IS 22 15 4 3 65-35 34p
Huskvarna Södra IS 22 13 2 7 54-35 28p
Växjö BK 22 11 4 7 43-33 26p
Hvetlanda GoIF 22 9 4 9 54-46 22p
Vimmerby IF 22 9 3 10 40-31 21p
Husqvarna IF 22 9 3 10 43-50 21p
Nässjö IF 22 8 4 10 43-42 20p
Mönsterås GoIF 22 8 4 10 31-37 20p
Oskarshamns AIK 22 6 1 15 26-47 13p
Bergkvara AIF 22 3 6 13 28-56 12p
Hultsfreds AIK 22 4 1 17 28-86 9p


År 1969 – 72


Under dessa år blev det fortsatt division 4-spel för BAIF. Det blev mittenplaceringar, plats på nedre halvan av serien och ett år slutade man som trea. De andra kommunlagen kom ikapp och BAIF spelade många derbyn mot naboklubbarna.

Ute i världen blåste kraftiga vänstervindar. I många pojkrum fanns bilden på den argentinske läkaren , juristen och kubanske industriministern 1961–65, Che Guevara (1928–1967) som avrättades i Bolivia. (Focus)

1968 var de stora förändringarnas tid . Pragvåren blev ett minne blott genom Sovjetmaktens invasion och avsättandet av Alexander Dub¨cek 1968. Anders Karlberg blev rikskändis genom kårhusockupationen. Pop–ikoner som Janis Joplin, Jimi Hendrix, Doors – sångaren Jim Morrison och Brian Jones i Stone´s gick ur tiden.


Några huggskott i byn på 60 – talet.

Förändringens vindar blåste även i Bergkvara. Affärer försvann i jämn ström, Malmens affär, Ernst Ohlsson ´s och charkturist Lindholm. Det fanns 3 bagerier Sandqvists´s efterträdare, Claessons bageri och inte minst Elin Ohlsson´s med sina klassiska mockabakelser. Större affärer som Grattes, Lindbergs och Kalmar läns skulle också försvinna. Tidningsaffärerna Jockes och Verner Andersson´s rönte samma öde. Bryggeriet Garpen försvann också. Centrumbiografen i Bergkvara gick mot sin epilog, trots att 491 och nyfikenfilmerna gul och blå drog många besökare med Vilgot Sjöman i rodret, liksom 1:a Bondfilmerna och Elvis musikfilmer. Bilförsäljningen på Liljas, den försvann inte, den stod i zenit. Lösenordet var centralisering.

Popmusiken gjorde entré och tack vare att radiohandlare Martin Josephsson upplät sin källarlokal åt den musikintresserade ungdomen kunde de förverkliga sina musikaliska drömmar. Det fanns möjlighet att tävla i musik utan inblandning av Bert Karlsson´s Fame factory. Det fanns en tävling som hette popbandstävlingen som var populärt. De musikbegåvade fick åka iväg för att provspela. Medan de musikbegåvade spelade, kunde vi övriga lyssna och imponeras av deras kunnande. Hade slumpen fallit till grabbarnas förmån så kunde Bergkvara blivit lika bekant i musiksammanhang som Vansbro. Men det var säkert någon predikant i Betania som fick höja rösten när han läste predikan.

I Skorrötrakten var det motortävlingar med bilar som handlades in billigt och vi körde varv på varv runt en åker. Det kunde gå dramatiskt till ibland när någon bil välte. Men det slutade lyckligt som väl var. Hade själv tillsammans med en klasskamrat köpt en gammal kharmanghia för 1000kr. Det blev inga tätplaceringar men det var säkert bilens fel!!!

Vid en fotbollsmatch på Norrvallen i Norra Tång 1966, bör ha varit reservlaget, skrek någon, ”Det prasslar i buskarna”, det är säkert Clark Olofsson. Uppmärksamheten vändes från fotbollen mot planens omgivande skog. Det var rikslarm i Sverige på jakten efter Olofsson och Gunnar Nordgren efter att de skjutit polismannen Ragnar Sandahl i Nyköping. Efter en stund riktades uppmärksamheten åter mot fotbollen. De blev ju gripna efter ett tag, men inte i Norra Tång. Det var hysteri i Sverige efter Olofsson och Nordgren sommaren 66.

Torsås kommun var bland de första att införa den nya grundskolan som skulle ersätta enhetsskolan. Det ordnades skoldanser i skolans gymnastiksal och man förstod att livet inte bara var fotboll. Under denna period gick även blekingeungdom i Torsåsskolan.(Jämjö-Torhamn m m) Att hoppa på en olåst plint blev ett ödesdigert misstag för en Bergkvara-grabb när han skulle imponera på en flicka som satt på andra sidan av salen i pausen. Både ynglingen och plinten for in i väggen. Det var inte många som inte skrattade åt denna episod. 30 minuter senare åkte han taxi med Pelle Håkansson till Bergkvara.

Södra Kärr och Djursvik var stora nöjesmetropoler. Att tälta i Djursvik vid midsommar var nästan obligatoriskt. Man tältade ihop byavis. Det drogs alltid upp stora planer inför den kommande midsommarnatten. Men det var långt ifrån alltid att natten blev som man önskat!!!

Ölänningen Wildenius anordnade danser vid idrottsparken i Bergkvara.
Andra populära ställen var Skytteparken i Långasjö, Eringsboda, Kristallen i Nybro, Höga nöjet i Emmaboda. Stallet och Ugglan fanns också med i kartoteket för den dansante. När Södra Kärr och Djursvik´s popularitet minskade stod Masten i Kristianopel beredd att bli nöjesmetropol. Björkängen i Gullaboås, lever fortfarande, inte minst p.g.a. gråt inga tårar mer för min skull.

Scoutrörelsen fångade som alltid upp många ungdomar, vad jag förstår så även idag. Varje år skulle någon patrull vakta vid valborgsmässoelden på Dalskär. Vid sommarlägren på Vänholmen fick den seglingsintresserade nya kunskaper.

Färjeförbindelse till Bornholm, ja, så exotiskt var det en kort period på 60 – talet. Färjan gick till Rönne på Bornholm, tror jag. Det var synd att man inte var tillräckligt gammal för att få detta feriejobb, för detta verkade väldigt spännande för en ungdom. Peter Jan-Olof Andreasson.Eriksson´s bror Bo hade åldern inne och blev sommarsjöman. Innan dess var det bara sockerbetor som gick med färjan Betula till Öland.

På tal om udda företeelser så har jag ett svagt minne av kosacker, ryttarfolket från södra Ryssland, de hade briljant föreställning vid Skeppeviks badplats någon gång i slutet av 50-talet.

Att fiska och meta var också intressant för många, här en kille som gillade att fiska. Denne yngling Jan–Olof Andreasson, kunde också springa väldigt fort, tänk om någon talangscout sett honom springa?

Åke Grauffman & Jan Mattsson.Mopeder blev intressanta vid 15 år. Här två stolta mopedägare, Åke Grauffman och Jan Mattsson.





Klicka på bilderna för att se dem i större format.


<<Tillbaka | Till toppen^^ | <<1963 - 67 | 1968 - 72 | 1973 - 2003>>